Családfa Kutatás

Közös lónak túros a háta?

2021. április 13. 17:57 - jeriko

Egy olyan dolgot szeretnék most feszegetni, amit legfontosabb ellenérvként szoktak felhozni a FamilySearch használatával szemben, tudniillik, hogy a családfát bárki szerkesztheti, beleírhat, módosíthat...

Nos, a FamilySearch valóban egyetlen nagy családfát tart nyilván, és nincs olyan, hogy "ez az én rokonom, az pedig a tied" (ahogy a valóságban sincs, egyetlen személynek rengeteg leszármazottja létezik, és mindegyiknek ugyanúgy rokona). Ahogy ezek a családfák folyamatosan nőnek, idővel összeérnek (főleg ha valaki az oldalágakat is kutatja). Mit tehetünk mégis, hogy mások ne "piszkáljanak" bele a családfánkba?

Először is, szerintem mindannyian emberek vagyunk, mindannyiunk ugyanazért kutat: a múlt minél alaposabb megismeréséért. Az első dolog, amit ilyenkor érdemes tenni, az nem az, hogy dacosan visszaírjuk az adatokat az általunk helyesnek vélt verzióra, hanem az, hogy írunk egy üzenetet az illetőnek, és udvariasan megkérdezzük tőle, hogy a módosításokat miért végezte, miért gondolja hogy úgy helyes.

csaladfa_blog_04.png
Minden adatnál látható az utolsó módosító neve (ha nem lenne az, akkor a képen látható "Részletes nézet" kapcsolót kell bekapcsolni), majd a névre kattintva már üzenhetünk is az illetőnek. (Az "üzenet küldése" rész felett találunk egy "Felkérés a kapcsolat megtekintésére" részt is, ez arra szolgál, hogy ha van közös ősünk, akkor azt a FamilySearch megmutatja, részletezve mindkét oldal leszármazását is - azaz hogy az illetővel állunk-e rokoni kapcsolatban egymással - ezt persze a másik félnek még előbb jóvá kell hagynia.)

A következő lépés amit tehetünk, hogy megnézzük, mit is módosított az illető. Ha módosította a nevet, vajon miért tette? csatolt-e forrást? Indokolta-e a módosítását?
csaladfa_blog_05_1.png
Gyakori, hogy rosszul írjuk be a neveket, ugye a világ nagy részén a vezeték név áll elöl, és azt követi a családnév - nálunk ez éppen fordítva van. Pedig hasznos, ha ezek helyesen vannak kitöltve, mert például egy Amerikába kivándorolt rokonunk megtalálásában nagy segítség, ha egyeznek a családnevek. Tehát a név beírásánál ügyeljünk a családnév és utónév helyes megadására, és ha meg szeretnénk fordítani, akkor ne feltétlen a két nevet cseréljük fel, előbb ellenőrizzük, hogy a nemzetiség "magyar"-ra legyen állítva (lásd kép).

De minden adat mellett, ott egy kis szöveges mező: "A megadott információ helytállóságának indoklása". Ha valakinek a születését nem tudjuk egy születési anyakönyvvel, fényképpel vagy bármi egyébbel alátámasztani, érdemes ide írni pár sort, például: "XY levéltárban ABC iratban talált információk alapján" (legjobb, ha minden ilyen iratot lefotózunk, és csatoljuk az illetőhöz - Emlékek résznél tudjuk ezt megtenni). De azt is odaírhatjuk, hogy "Mari néni így mesélte" - nyilván itt fennáll a lehetősége, hogy az emlékek megszépültek, már nem olyan pontosak mint egy irat. Törekedjünk arra, hogy csak a biztos információt írjuk fel a családfára, és ha valaki másképp emlékszik, akkor írjuk le mindkét verziót, majd egyszer talán valahogy kiderül, melyik is az igaz.

Ha már nagy a családfánk, nehezen vesszük észre, ha valakinél valamilyen adat megváltozik. Erre is van egy jó eszköze a FamilySearch-nek, a "követés". Minden személynél találunk egy kis csillagot, ami alapesetben fehér, ha rákattintunk, akkor fekete lesz. Ez a kis csillag személy nézetben a fejlécben, jobb oldalon, családfa nézetben ha rákattintunk az illető nevére, akkor a név alatt látható. Akinél feketére állítottuk a csillagot, ott értesítést kapunk arról, ha valaki más módosította az adatait. Az egyik legjobb lehetőség arra, hogy eddig ismeretlen rokonokat fedezzünk fel! A csillaggal megjelölt személyekről külön listát is kérhetünk a "Családfa" főmenü "Követés" pontjában. Itt felsorolva láthatjuk, mikor mely személynél ki és mit változtatott. Ezeket a változásokat így vissza is tudjuk csinálni, de ahogy fentebb írtam, mindig járjunk el körültekintően és megfelelő alapossággal, inkább kérdezzük meg a másik felet, mielőtt átírunk valamit.

Van még egy lehetőség, amit én is használok, és csak ajánlani tudom mindenkinek. Már írtam arról, hogy nagyon sok családfakutató oldal létezik, mind más-más lehetőséggel. Nos, van egy oldal, a Rootsfinder, ami olyat tud, amit más nem: képes importálni a FamilySearchről adatokat. Az oldal működését most nem fogom ismertetni, aki már ismeri a FamilySearch-öt, annak nem fog gondot okozni - a lényeg, hogy létrehozunk egy kezdőszemélyt (saját magunkat), majd profil nézetben a fejléc alatti ikonsorban hozzá tudjuk rendelni ehhez a személyhez a FamilySearch megfelelőjét (ehhez be kell lépjünk a FamilySearch-be felhasználó nevünkkel és jelszavunkkal), és letölti az adatokat automatikusan. Sőt, egy másik ikonon keresztül több generációnyi adatot tudunk áthozni FamilySearch-ről (nem csak adatokat, neveket, évszámokat, de fotókat, leírásokat is), így gyakorlatilag egy biztonsági másolatot tudunk létrehozni a családfánkról. Ezt mindenkinek ajánlom, mindkét oldal ingyenes, jól használható - a legnagyobb különbség az, hogy a Rootsfinder-en csak a saját családfádat látod és tudod szerkeszteni.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladkutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr416491846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása