Családfa Kutatás

FamilySearch használata

2021. április 12. 16:29 - jeriko

alapadatok hozzáadása, szerkesztése, családfa építés

Nézzük meg, hogyan tudunk családfát építeni a FamilySearch segítségével! Belépés után a "családfa" menü "személy" pontjára kattintva saját adatlapunkra jutunk. Vizsgáljuk meg alaposabban a "Legfontosabb adatok"-at. A főbb adatok mellett ott látjuk a "szerkesztés" kék feliratát. Kattintsunk rá a születés mellettire!

csaladfa_blog_05.png
Megnyílik egy ablak, ahol módosítani tudjuk az adatokat: a dátumot, illetve a helyszínt. Próbálgassunk beírni dátumokat mindenféle módon. A beírt adat alatt megjelenik két sor, hogyan ismeri fel a FS az általunk beírtakat. Fontos, hogy végül a fehér részben az FS által felajánlott dátumra kattintva fejezzük be az dátum beírását, ekkor lesz ugyanis a dátum szabványos, azaz kereshető (ezt a sor alatt egy zöld "Szabványos dátum" felirat is jelzi).

Hasonló módon járjunk el a hely szerkesztésénél: itt jóval több lehetőséget kapunk, nem egyszer dátumtól függően jelezve, hogy az adott település melyik megyéhez vagy országhoz tartozott. Itt is fontos, hogy a kiválasztott helyszín legyen szabványos, ez által válik majd kereshetővé, illetve kerülhet fel térképre.

A név megadásakor amire érdemes figyelni, hogy válasszuk ki a bal felső sarokban a nemzetiségek közül a "magyar"-t, így fog helyesen megjelenni a név (elől a családi, majd az utónév).

Jobb oldalon látunk egy "Források - Címke" részt, ahol a címke kattintható. Itt tudunk forrásokat rendelni a beírt adatokhoz (erről majd később), illetve minden adat alatt van egy mező, ahol indokolni tudjuk pár szóban, miért gondoljuk hogy a beírt adat helyes. Ezek kitöltésével elejét vehetjük annak, hogy mások az adatainkat felülírják, mert esetleg máshogy tudnak valamit (erről majd írok egy külön bejegyzésben).

Ha készen vagyunk, kattintsunk alul a kék "Mentés" gombra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladkutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8716469726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása