Családfa Kutatás

Hol és hogyan vezessük?

2021. március 11. 11:38 - jeriko

Az első kérdés, hogy vezessük a családfát, milyen adataink lesznek? A legtöbb emberben a családfa szót hallva legtöbbször a valóban fa struktúra alakú, könnyen papírra vethető rajz ötlik fel, ahol a kiindulópont az adott személy, következő szint az apa és anya, majd a 4 nagyszülő, dédszülők és így tovább. Jobb esetben szerepel a nevek mellett egy születési, esetleg halálozási dátum.
A módszer ma is működik - ha nem vágyunk többre. Ezzel az ábrázolással ugyanis nem tudjuk bemutatni a testvéreket (oldalágak), problémába ütközünk ha valakinek több házastársa volt, ha erősen kérdéses a biztonság is (hova tesszük, mi lesz költözéskor, vagy majd anno egyszer olyan utódunkhoz kerül, aki nem igazán értékeli azt, amit készítettünk).
Az informatikai világban persze már jó régóta léteznek ennél sokkal kifinomultabb megoldások, ahol nem csak egy nevet, dátumot, hanem akár fényképeket, iratokat is rendelhetünk a személyek mellé (egyből megoldva a régi családi fényképek "ki is van a képen?" rejtélyét), de akár részletesen is írhatunk az illetőről. 
Ezek között a programok között is rengeteg fajta létezik. Valamelyiket feltelepítjük a gépünkre, és ott működik, vannak az interneten elérhető variánsok, vannak ingyenesek és fizetősek, és a legtöbb kínál olyan lehetőségeket, amit a többi nem mindig.
Ezeknek a programoknak a nagy részét nem ismerem magam sem, de teljesség igénye nélkül felsorolok párat, amelyek talán a legismertebbek (nem véletlenül):
Gépre telepíthető programok: Ahnenblatt, Family Tree Builder, GenoPro, Rootsmagic
Interneten elérhető: MyHeritage.com, geni.com, ancestry.com, FamilySearch.com
Részemről egyértelműen az interneten elérhető programok mellett tetettem le a voksomat, több szempontból is:

  • Több helyről is elérhető, ha valakinek meg akarom mutatni, nem kell neki adatokat küldözgessek, és feltelepítsen programokat.
  • Egy géphiba, vírus, háttértároló meghibásodás nem okoz adatvesztést.
  • Legtöbb esetben lehetőségünk van másokkal összedolgozni

Hátrányuk, hogy használatukhoz internet kapcsolatra van szükség, de ez ma már talán nem akkora igény, és a kutatáshoz amúgy is szükségünk lesz netre.

A net-en használható családfaépítő programok közül a FamilySearch-öt választottam. Bár ez az oldal a kutatásban jelenleg megkerülhetetlen (erről lentebb majd írok), a használata erősen megosztó. Ugyanis a FamilySearch-ön senki sem a "saját" családfáját építi, hanem leginkább egy nagy "közöset". Ez azt jelenti, hogy ami adatot mi felviszünk, annak nagy részét (lentebb még részletezem az adatvédelmet) mások nem csak látják, de módosítani is tudják. Nagyon sokan nem tudják elfogadni, hogy a családfájukba más "belepiszkál", még akkor sem, ha jóhiszeműen, és segítő szándékkal teszi ezt. Ugyanakkor ami egyik oldalról hátrány, a másik oldalról előny: A családfák "összeérnek", közös őseink vannak, amit valaki már kikutatott, azt te "készen" megkapod. Fel lehet venni más kutatókkal a kapcsolatot, jó eséllyel távoli rokonokkal ismerkedhetsz meg. És a munkád soha nem veszik el, nem merül feledésbe.

familysearch.png
Fentebb írtam, hogy ez a program megkerülhetetlen. Ennek fő oka, hogy rengeteg (milliárdos mennyiségű adatról van szó) adat érhető el az oldalon online. A 60-as években -tudomásom szerint - a mormon egyház nekilátott egy óriási projektnek: a világon az összes elérhető anyakönyvet, népszámlálási adatokat, hajók utaslistáit és hasonlókat nekiláttak lefényképezni. Laponként. Nem tudom hogy itthon, a szocialista rendszerben hogyan sikerült ez nekik, de tény, hogy a magyar anyakönyvek nagy része (már amióta létezik anyakönyvezés) megtalálható az oldalon, de ez nem csak a magyarra igaz, hanem nagyon sok országra (fájó, de pl. a Román anyakönyvek hiányoznak, ami pedig Erdély kapcsán óriási segítség lenne). Nálunk a 2010-es években kezdődtek hasonló projektet, egyházak illetve az állam hathatós közreműködésével, ezek az anyagok azonban vagy nem érhetőek el interneten keresztül, vagy fizetni kell a használatukért. Szóval a FamilySearch-et gyakorlatilag minden családfakutató használja, és legtöbb esetben az ő adataikra hivatkozik a többi családfakutató szolgáltatás is.

Adatvédelem: a FamilySearch egy rendkívül egyszerű adatvédelmet kínál fel: azok a személyek, akik "ÉLŐ"-ként kerülnek felvitelre, teljesen privátnak minősülnek, akik "ELHUNYT"-nak, azok pedig nyilvánosak. A nyilvános személyek adatait bárki láthatja, a privátét pedig csak te. Ez olyan szinten működik, hogy felteszel egy képet, amin te és már elhunyt családtagjaid szerepeltek, és mindenkit megjelölsz a képen, akkor a te (mint élő személy) megnevezése nem látszik, a többi viszont igen. 
Ugyanez családfákra is igaz: élő személyeknél a családfa megszakad (pl. egy házaspár egy tagja elhunyt, a másik él, akkor mások csak az elhunyt személyt látják, a másik fél teljes családfája hiányozni fog). Ilyenkor a megoldást az jelenti, hogy mindenkinek, aki szeretné egyben látni a családfát, fel kell vinnie az élő személyt (más-más azonosító számot fog kapni), és hozzárendelni a hiányzó családfát (erről majd később, egyelőre maradjunk a nézelődésnél).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladkutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr8816457536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása