Családfa Kutatás

Nevek megadása a FamilySearch-ön

2021. november 12. 19:27 - jeriko

Azt gondolnánk, ez tényleg nagyon egyszerű dolog, van két doboz, egyikbe jön a családnév, másikba a keresztnév és készen is vagyunk. Hát nem teljesen...
A probléma gyökere abban keresendő, hogy a különböző népek, más sorrendben adják meg a neveket. A világ nagyobbik részén a keresztnév van elől, és azt követi a családnév. Magyaroszágon épp fordítva. 
Bele sem gondolunk, de nagyon sok embernek írjuk le több módon a nevét. A 19. században sok anyakönyvet latinul vezettek, és igen sokan voltak pl. német ajkúak. Vajon honnan fogjuk tudni, hogy Winkler József azonos-e Joseph Winkler-rel?
Hogy a nevek egyértelműek legyenek, a FamilySearch megkülönböztet "Család" és "Utó" nevet (ha az oldalt magyar nyelven nézzük), ugyanezek "Last names" és "First names" ha az oldalt angolul nézzük. (Az oldal nyelvezetét alulra görgetve, a földgömb ikonra kattintva tudjuk beállítani - lásd kép).

erdos-arpad-1968_living-person-family-tree-familysearch.png

Amikor neveket írunk be, akkor ezekhez igazodjunk, így tudjuk biztosítani, hogy egy keresésnél a FamilySearch helyesen kezelje a nevet.

A név felett meg tudjuk adni azt is, hogyan kell a nevet helyesen leírni. Ha itt kiválasztjuk a "magyar"-t, akkor a családnév (last names) lesz elől, ha angolt- választunk, akkor pedig az utónév (first name). Ezt igazából csak a név megjelenését befolyásolja. 
ha tehát valahol azt látjuk, hogy az illetőt "István Kovács"-nak hívják, ne az legyen az első dolgunk, hogy átírjuk a "Kovács"-ot az első dobozba, az István-t pedig a másikba, hanem először ellenőrizzük a név megjelenését! A helyen az, ha a "Kovács" a családnévnél, az István pedig az utónévnél szerepel. Így már van esélyünk arra, hogy az FS további információkat talál a névhez, illetve ha valaki "Kovács" családnévre keres, akkor megtalálja ezt a személyt is.
erdos-arpad-1968_elo-person-family-tree-familysearch.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladkutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr7816753990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása