Családfa Kutatás

Hogyan kezdjünk neki?

2024. március 20. 10:55 - jeriko

Talán az első lépések megtétele a legnehezebb, mivel ekkor rendelkezünk a legkevesebb információval, és főleg tapasztalattal. Mit is tudunk tenni?


A legfontosabb: keressük fel a még élő rokonokat. és alaposan faggassuk ki őket. Amit mondanak, jegyezzük le, de még jobb, ha megkérdezzük őket, rögzíthetjük-e a beszélgetést, és felvesszük pl. okos-telefonnal az egészet. Utólag igen jól fog jönni, hogy visszahallgathatunk egy akkor még lényegtelennek tűnő részletet.
Szintén rákérdezhetünk, hogy vannak-e régi emlékek, iratok, fotók. akár egy számla is hordozhat információt, ami esetleg ránézésre szintén nem tűnik fontosnak. Itt is érdemes mindent lefotózni, mindenről másolatot készíteni. Később is jól fog jönni, ha egy iratot vagy fényképet elektronikus úton el tudunk küldeni.


A jelenleg hatályos magyar adatvédelmi törvények szerint nagyon sok anyakönyv nem kutatható: születési anyakönyvek talán a dátumtól számított 130 évig, házasságok a dátumtól számított 86 évig, halálozások a dátumtól számított 40 évig (lehet rosszul tudom ezeket az éveket). Ez azonban az általános hozzáférésre vonatkozik, az egyenesági leszármazottak elvileg kikérhetik őseik adatait (ennek módját nem ismerem, de megpróbálok utána járni).
Jó tudni, hogy 1895. október 1-től van Magyarországon polgári anyakönyvezés, ezt megelőzően a templomok vezettek anyakönyveket a keresztelésekről, házasságokról, gyászszertartásokról (viszont vezették akkor is, mikor már polgári anyakönyvezés is létezett, így érdemes ez időszak után is tenni egy próbát, hátha egy templomból könnyebben meg tudjuk szerezni a keresett adatot).
A polgári anyakönyvek gyakorlatilag mindegyike már digitális formában is létezik, a magyar állam ezeket lefotózta, és levéltárakban a korábban említett időkorlátozással elérhetőek. Szintén elérhetőek levéltárakban az egyházi anyakönyvek másodpéldányai (az eredeti példányokat bizonyos időközönként lemásolták), de ezekhez már körülményesebb hozzájutni.

Az egyik legkönnyebben elérhető forrás a FamilySearch nevezetű oldal. A leírások szerint a mormon egyházhoz köthető, akik még a 60-as években vágtak bele nagyszabású projektbe: nekiálltak (akkor még filmes gépekkel) lefotózni az összes elérhető anyakönyvet. Azóta ezer más forrást is lefotóztak (hajók utaslistái, népszámlálások, adózással kapcsolatos összeírások stb.). Ezek mind elérhetőek ezen az oldalon, változó minőségben és itt-ott hiányokkal (a történelem során azért semmisültek meg szép számmal anyakönyvek). Szerencsére a magyar vonatkozású anyakönyvek igen nagy részben itt elérhetőek (az oldal használatához regisztráció szükséges).
Amit az anyakönyvekről még tudni kell: helységek szerint vezették, azaz ha nem tudjuk hol kell keresni, máris egy hatalmas falba ütközünk. Problémás lehet még, ha a helység neve megváltozott, vagy éppen összevonták, esetleg szétvált más településektől. Minden esetre ide kattintva megpróbálhatsz beírni egy helység nevet, és már jön is a lista, milyen anyakönyveket tudsz megtekinteni.
Helységen belül minden vallásnak voltak anyakönyvei, ,illetve ugye 1895-től a polgári anyakönyvek. Ezen belül a három nagy anyakönyvi típus: születési, házassági, halálozási (néhány helyen találunk indexeketis, azaz összeírásokat, akár több évtizedről, szerencsés esetben ábécé sorrendben). Mindezt évek szerint, olykor azonban egy filmen belül keverve. Szóval lehet sokat lapozni. :)


Az évszámokat leginkább "visszafelé" találjuk meg. A halotti anyakönyv gyakran tartalmazza a születés helyét, időpontját, esetleg a szülők nevét. Abból a születési már megtalálható. 100 évvel ezelőtt születésszabályozás még nem nagyon létezett, esküvő után jöttek a gyerekek. Ez fordítva is igaz: az első gyerek születése előtt 9 hónappal lehet megtalálni általában a házasságot. A házassági anyakönyvben is szerepel általában az életkor, szülők neve.
A házasságot általában a menyasszony lakóhelyén kötötték, így az ő születését leginkább ott érdemes keresni.

Ha a családfánkat visszavezettük 1895 elé, már jó esélyünk van, hogy találunk további adatokat. Ha viszont ez nem sikerül, máshol érdemes próbálkozni. Temetőkben általában tudnak információt adni az elhunytakról, de ehhez tudni kell a halálidőpontját, az illető nevét. Ha van egy születési dátumunk, azzal már mehetünk tovább. Ha tudunk egy helységnevet, és hozzávetőleges időpontot, akkor már van értelme lapozgatni az anyakönyveket, hátha találunk valamit.

Pár jó leírás, amit érdemes elolvasni: 
https://mnl.gov.hu/mnl/ol/genealogiai_tajekoztato

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csal%C3%A1dfakutat%C3%A1s

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladkutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr6516601510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása