Családfa Kutatás

FamilySearch családfa "biztonsági másolat" készítése

2023. június 26. 21:12 - jeriko

A FamilySearch egyik nagy hátránya sokak szerint, hogy a családfát bárki átírhatja. Ez ellen a legjobb védekezés, ha minél alaposabban kitöltünk mindent, beírjuk, melyik adat szerintünk miért az, ami, és csatolunk forrásokat, fényképeket. Ezzel együtt persze nincs garancia arra, hogy egy avatatlan személy akárcsak egy név egyezés kapcsán úgy gondolja, hogy a családfánk egyik tagja bizony az ő családfájához tartozik, és átír olyan dolgokat, amiket mi rengeteg erőfeszítés árán nyomoztunk ki.

Mit tudunk ilyenkor tenni?
Első lépésként azt ajánlom, nézzük át, nem lehet, hogy igaza van-e. Nem siklottunk-e át valamilyen információ felett, nem lehet.e, hogy ugyanabban a faluban egy időben két ugyanolyan nevű személy élt (ez bizony gyakran előfordul, még ritka családnevek esetén is). 
Ha biztosak vagyunk az igazunkban, vegyük fel az illetővel a kapcsolatot. Kérdezzünk rá, miért módosított, írjuk le, miért gondoljuk hogy a kérdéses emberek máshogy kapcsolódnak. Próbáljuk közösen keresni a megoldást, megismerni egymás szempontjait. 
Ha ez sem sikerül (nem válaszol, vagy nem tudjuk jobb belátásra bírni), akkor a korábbi adatok visszaírása helyett járhatóbb útnak tartom, hogy a fa kérdéses részét újra felépítjük, új személyekkel. Azaz létrehozzuk az átírt adatú személyt még egyszer, és azt használjuk a "régebbi" helyett. Így ha az illető figyeli is a kérdéses személyt, nem fog változást látni, mit pedig újra megalkothatjuk a "saját" fánkat. 
Persze ez nem kis munka, ebben tud segíteni, ha van egy másolatunk. Hogyan is tudunk ilyet létrehozni?

A FamilySearchnek nincs saját "másolat készítő" része, de szerencsére mint a neten elérhető egyik legnagyobb forrásgyűjtemény, rengeteg másik oldal hivatkozik rá. Az egyik, amelyikkel kifejezetten partneri kapcsolatot ápol, a Rootsfinder.

Ezt is regisztráció után tudjuk elkezdeni használni, ezt nem írom le lépésről lépésre, szerintem senkinek nem fog gondot okozni. 

Kezdő személyként önmagunkat adjuk meg, majd jöhetnek szülők, nagyszülők. Nem kell mindent részletesen megadni, elég csak a név és születési adatok.
A fa nézete hasonló a többi családfakutató oldaléhoz. Amiben alapvetően eltér, hogy itt mindenki a saját fáját szerkeszti, más nem tud benne módosítani. Viszont angol nyelvű, ami lehet többeknél hátrány.

Fa nézetben, ha rákattintunk egy személyre, egy ablak ugrik fel. itt a 'View profile" (profil megtekintése) gombot nyomjuk meg. Feljön egy ehhez hasonló oldal:

margit-hirth.png
Pirossal be is karikáztam azt a részt, ami minket fog érdekelni. A kérdéses személyt össze tudjuk kapcsolni egy FamilySearch-ön lévő személlyel. Ehhez meg kell adjuk az FS-en használt felhasználó nevünket és jelszavunkat - hát igen, itt meg kell bíznunk az oldal készítőjében. 

Viszont ha létrehoztuk a kapcsolatot, akkor lesz egy igen érdekes menüpontunk a pirossal karikázott részen: "Download more generations" - azaz "további generációk letöltése". Nosza, próbáljuk is ki! Egy csúszkán be kell állítani, hogy hány generációval "felfelé" ("ancestors"), illetve lefelé ("descendants") keressen. Ezeket nem lehet bármilyen nagy értékre állítani, javaslom ugyanannál a személynél többfajta értékkel is megtenni (kezdetben ez a két érték 4-re illetve 1-re van állítva). Majd nyomjuk meg az oldal alján a kék "IMPORT" gombot, és megkezdődik a személyek áttöltése FamilySearch-ről Rootsfinder-re.
Ha nagy a fánk, akkor az áttöltést a fa más-más részein ismételjük meg, ellenőrizzük, nem hiányzik-e valaki. Kezdetben - amíg felépül a saját fánk - sok áttöltést kell végrehajtanunk, később már elég ha csak ott töltjük át az adatokat, ahol csináltunk valamilyen módosítást. Az importálás ideje alatt maradjon a böngészőnkben az importáló ablak aktív.

Az importálás áttölti a forráslinkeket, fényképeket, leírásokat is - szerintem ilyen mértékű másolatot ennyire egyszerűen sehol nem lehet csinálni.

És ami még egy óriási bónusz: ha a bal oldali menüben alul a "Tree settings"-re kattintunk, találunk egy "Export to GEDCOM" gombot. Azaz az egész fánkat tudjuk exportálni GEDCOM formátumban (ez a családfakutatók szabványos családfaleíró formátuma, szinte minden internetes (meg internet nélküli is) alkalmazás ismeri. Innentől egy gombnyomással tudjuk a teljes fát átmozgatni bárhova!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladkutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr1918154190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása