Családfa Kutatás

A FamilySearch alapvető használata

2020. december 10. 14:54 - jeriko

(családfák megtekintése 1.)

Regisztráció

Kattints ide:  familysearch.org vagy írd be a böngésző címsorába ezt a címet. Ha még nem regisztráltál, akkor ezt kell legelőször megtedd, mert a családfák megtekintéséhez már ez is kötelező: Kattints az  Ingyenes fiók létrehozása  feliratra. Szerencsére pár hónappal ezelőtt az oldal megtanult magyarul is, így a regisztrálás remélhetőleg nem okoz gondot. Az adataidat nyugodtan add meg, azokat senki nem fogja látni. Megerősítésként érdemes e-mail címet megadni. A folyamat végén így kapsz egy emailt a postafiókodba, amelyben ott lesz a gomb a regisztrációs folyamat befejezéséről. Ezt követően már be tudsz jelentkezni.

Belépés és alap nézetek

Belépés után egy áttekintő oldalra jutunk, de minket a bal felső sarokban megjelenő menü fog inkább érdekelni, :) mégpedig a "Családfa" menü "Családfa" és "Személy" pontjai. Nosza, válasszad ki a családfát! Megjelenik a családfád, ami jelenleg egyetlen személyből áll: belőled. A bal felső sarokban további gombok jelennek meg:
csaladfa_blog_01.png
A kis házikó a "Home" gomb, ezzel bármikor visszaugorhatsz saját magadra (akkor lesz jelentősége, ha nagyobb fát nézel). Alatta a "célkereszt" az ábrát illeszti a képernyő közepére. még lejjebb a teljes képernyőre váltás ikonja, míg a + és - jelekkel az ábrát tudod kicsinyíteni, nagyítani. Ezektől jobbra az "Álló" nézetre kattintva különböző megjelenítési lehetőségeket találsz - monitoron javaslom a "Fekvő" nézetet.

No, nézzünk meg valamit! Válasszuk ki a felső sorból a "Keresés" menüben a "Családfa" menüpontot! Egy kereső ablak jön elő, amiben az oldalon lévő családfákban tudunk keresni. Tegyünk egy próbát! Utónév legyen "Menyhért", családi név "Niederkirchner", majd nyomjunk rá a keresésre. Feljönnek a találatok:

csaladfa_blog_02.png
Találatból van bőven, pedig nem is gyakori névre kerestünk. Ennek oka, hogy a FamilySearch (továbbiakban FS) elég tágan értelmezi a szavakat, így szerencsére nem vagyunk annyira kiszolgáltatva az elgépeléseknek, különböző alakban neveknek (pl. Kovács és Kováts). Ha mégis szeretnénk betű pontosan keresni, be kell jelölni a "Pontos" keresést a nevek mellett (a kereső a találatok bal oldalán is látható, ott tudunk módosítani az aktuális feltételeken). 

Látható, hogy miden név alatt van egy betűkből és számokból álló 8 karakter hosszú kód. Minden egyes személy, aki szerepel az FS adatbázisában, kap egy ilyen kódot, ezzel biztosítva hogy a sok hasonló vagy akár egyező nevű személyt egyértelműen meg lehessen különböztetni. Az oldalon több helyen is tudjuk ezeket a kódokat használni, és ha rákattintunk egy kódra, az a vágólapra kerül (copy).

A találatok közül kattintsunk az 1802-ben született Niederkirchner Menyhért nevére (kód: LT9P-ZY5). Egy kis információs ablak ugrik fel, a születés és elhalálozás pontos helyével és dátumával (amennyiben ismertek). Jó tudni, hogy az oldalon gyakorlatilag bárhol látunk egy nevet és rákattintunk, felugrik ez az ablak. Az ablakban néhány további lehetőség is látható, ezek közül egyelőre az alsó sorban látható "Családfa" illetve "Személy" linkekkel ismerkedünk meg. Előbbi a már ismert családfa nézet középpontjába helyezi a kiválasztott személyt. Próbáljuk ki! 

csaladfa_blog_03.png
A feljövő családfán fekvő nézetben jobbra, álló nézetben fent találhatóak a kiválasztott személy ősei, fekvő nézetben balra, álló nézetben lent a leszármazottak. A hölgyek rózsaszín, a férfiak kék szegélyt kaptak, az egymás mellé kerülő dobozok a házaspárok, fekvő nézetben alattuk is láthatóak a gyermekeik egy legördülő menüben.
A kép két szélén kis szürke nyilakkal tudjuk a családfát tovább nyitni zárni.
Néhány név mellett látunk egy kis, lefelé mutató nyilacskát (pl. Thomas Katalin), erre kattintva több személy jön fel - azt jelzi, hogy ugyanannak a személynek több házastársa is volt (megözvegyült majd újra házasodott). Itt választhatunk is, hogy a házastársak közül ki jelenjen meg, de a változás csak akkor lép érvényre, ha a fókuszban (családfa középpontjában álló) személynél változtatunk.


A "Személy" nézet viszont egy új nézetet tár elénk: itt csak a kiválasztott személy adatait látjuk: születési és halálozási adatait, az általa alapított családo(ka)t és gyermekeit, illetve szüleit és testvéreit. Ebben a nézetben módosíthatjuk az illető adatait, adhatunk hozzá leírásokat, fényképeket.
Erről bővebben a következő posztban.

Szólj hozzá!
Címkék: keresés

A bejegyzés trackback címe:

https://csaladkutatas.blog.hu/api/trackback/id/tr10016326710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása